Άρθρο για τα σπήλαια του Διρού

ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά μνημεία της Ελλάδας

Τα Σπήλαια του Διρού, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά μνημεία της Ελλάδας, βρίσκονται στα δυτικά παράλια της Μάνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Οι επισκέπτες που έχουν περιηγηθεί στα σπήλαια αυτά, ιδιαίτερα στο πιο διάσημο από αυτά, τη Βλυχάδα (ή Γλυφάδα), έχουν μείνει άφωνοι από την ομορφιά και το μεγαλείο των σταλακτιτών και σταλαγμιτών που έχουν σχηματιστεί εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τα Σπήλαια του Διρού περιλαμβάνουν δύο κύριες σπηλιές: τη Βλυχάδα και την Αλεπότρυπα. Η Βλυχάδα είναι γνωστή για τις υποβρύχιες διαδρομές της, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της, και για τις εντυπωσιακές μορφολογίες της, ενώ η Αλεπότρυπα έχει σημαντική αρχαιολογική αξία, καθώς οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική Εποχή.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η Αλεπότρυπα ίσως είχε χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους της Νεολιθικής Εποχής ως τόπος λατρείας ή ως είσοδος στον Κόσμο των Νεκρών.

Η πρώτη συστηματική εξερεύνηση της Βλυχάδας πραγματοποιήθηκε το 1949 από τον Γιάννη και την Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Μέχρι το 1960, είχαν χαρτογραφηθεί περίπου 1.600 μέτρα της σπηλιάς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με συνολικό γνωστό μήκος που ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα.

Η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση έγινε το 1970, και το 1971. Το νερό που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής διαδρομής είναι υφάλμυρο.

Η εσωτερική θερμοκρασία του σπηλαίου κυμαίνεται από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα και με την εποχή), οπότε όσοι νιώθουν πως θα κρυώνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί συστήνεται να έχουν μαζί τους κατάλληλα ρούχα.

Σημειωτέον, το σπήλαιο διαθέτει και καταπληκτική ακουστική. Δεν είναι τυχαίο, ότι το 1971 προσκλήθηκε ο Γάλλος συνθέτης Pierre Arnaud για ηχογραφήσεις εντός του, οι οποίες κυκλοφόρησαν έπειτα σε δίσκο βινυλίου από τον Εθνικό μας Οργανισμό Τουρισμού (με τον τίτλο «Music From The Caves Of Diros», καθώς ηχογραφήσεις έγιναν και στην Αλεπότρυπα).

Ως αποτέλεσμα, η Βλυχάδα κατατάσσεται στα 3 ωραιότερα λημναία σπήλαια της κατηγορίας της σε παγκόσμια κλίμακα, μαζί με το Jeita Grotto της Βηρυτού (Λίβανος) και το Le Gouffre de Padirac στο Gramat της Γαλλίας. Ανάμεσα στους πιο θαυμαστούς σχηματισμούς που θα δείτε όσο θα βρίσκετε εν πλω είναι ο «Μανδύας του Ποσειδώνα» στην πρώτη αίθουσα, η «Μεγάλη Θημωνιά», ο «Πέτρινος Κρίνος», τα «Ροζ Διαμερίσματα», οι «Νυφικές Κλίνες των Νεράιδων», η «Θάλασσα των Ναυαγίων» και η «Σοκολατένια Σάλα».

Πληροφορίες για την Επίσκεψή σας

Το Σπήλαιο Βλυχάδα του Διρού βρίσκεται στον Όρμο του Διρού, κοντά στο κεφαλοχώρι Πύργος Διρού, περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τη θάλασσα.

Η απόσταση από την Αρεόπολη, το μεγαλύτερο κοντινό χωριό, είναι περίπου 3,1 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά το σπήλαιο εύκολα προσβάσιμο σε μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Τα Σπήλαια του Διρού έχουν ανοίξει για το κοινό από το 1967, με την τουριστική διαδρομή να έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα, από τα οποία τα 1.200 διασχίζονται αποκλειστικά με βαρκάκι, λόγω της υπόγειας λίμνης που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της σπηλιάς.

Η περιήγηση διαρκεί περίπου 25-30 λεπτά και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, καθώς περνούν μέσα από εξωπραγματικούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Επίσης, είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες των λεμβούχων και να μην αποσπούν πετρώματα από το σπήλαιο, καθώς αυτό θεωρείται φυσικό μνημείο και η αποκόλληση πετρωμάτων διώκεται ποινικά.

Το σπήλαιο Βλυχάδα είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, με την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται κατά τη θερινή περίοδο. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν είτε κατά την άφιξη σας από το ταμείο, είτε μέσω της ιστοσελίδας των Σπηλαίων Διρού, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Η επίσκεψη στα Σπήλαια του Διρού αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία που συνδυάζει την ιστορική γνώση με την αξεπέραστη φυσική ομορφιά της περιοχής. Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και τη φύση, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη μαγεία που δημιουργήθηκε σταγόνα-σταγόνα.

Πηγές:

– Επίσημη Ιστοσελίδα Σπηλαίων Διρού

– Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία

– Αρχαιολογικές και Ιστορικές Πηγές για τη Μάνη

– Δημοσιεύσεις ΕΟΤ και Τοπικών

-www.diros-caves.gr

Φωτογραφίες
Previous slide
Next slide